Olej rzepakowy nazywany często „oliwą północy” możemy  śmiało nazwać naszym naturalnym dobrem narodowym, gdyż tłoczony jest w Polsce już od XVI wieku.

Dlaczego olej rzepakowy?

Wielu entuzjastów zdrowej i bogatej w składniki odżywcze  diety bez wahania sięga  po oliwę z oliwek , tymczasem to pozostający w jej cieniu, kilkukrotnie tańszy olej rzepakowy, uznawany jest za najzdrowszy spośród olejów roślinnych.

Charakteryzuje go najkorzystniejszy bilans zawartości niezbędnych dla zdrowia naszego organizmu –  nienasyconych kwasów tłuszczowych  omega-6 (kwas linolowy), w stosunku do kwasów tłuszczowych omega-3 (kwas linolenowy). Olej ten  zawiera także 2 – krotnie mniejszą ilość negatywnie działających na nasz organizm nasyconych kwasów tłuszczowych i prawie 3 razy więcej kwasów wielonienasyconych, niż np. oliwa z oliwek.

Jednym słowem olej rzepakowy zawiera najwięcej tego co dobre, mało tego co niekorzystne, a jego skład uważany jest za wręcz idealny pod względem proporcji tychże elementów!

Dla zdrowia

Składniki zawarte w oleju rzepakowym wspomagają prawidłową pracę serca i nerek, obniżają poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu we krwi, wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Bogata zawartość kwasów omega-3 wpływa na prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego, dlatego jest on  ważnym składnikiem w diecie kobiet w ciąży i dzieci, począwszy od 6-tego miesiąca życia, czyli w momencie urozmaicania diety niemowląt w pierwsze produkty, poza mlekiem matki.

Dzięki zawartości witamin z grupy A, E i K stosowanie oleju rzepakowego w codziennej diecie ma zbawienny wpływ na przeciwdziałanie pierwszym efektom starzenia  (wit. E bierze udział w procesie tworzenia kolagenu),a także na polepszenie stanu naszej skóry, włosów i paznokci.

Zastosowanie w kuchni

Olej rzepakowy jest idealnym tłuszczem do smażenia, gdyż szybko osiąga wysoką temperaturę i nie wsiąka w smażone potrawy, przez co zmniejsza ich kaloryczność
w stosunku do potraw smażonych na innych tłuszczach.

Dzięki bogatym walorom smakowym, doskonale nadaje się także do sałatek, surówek, marynat i sosów itp.

Po otwarciu butelki z olejem przechowujmy go w  chłodnym miejscu, najlepiej w szklanej, ciemnej butelce.

Ja osobiście stosuję od dłuższego czasu właśnie olej rzepakowy i jestem z niego bardzo zadowolona, a i ulga dla portfela w porównaniu ze stosowaniem jedynie oliwy z oliwek jest spora. Mam nadzieję, że zachęciłam Was do wprowadzenia oleju rzepakowego do codziennej, zbilansowanej diety. Często jest tak, że „cudze chwalicie, a swego nie znacie” i w tym przypadku się to jak najbardziej sprawdza.