Zbliża się ta najhuczniejsza i najweselsza noc w roku. Noworoczne postanowienia już zapewne poczynione,  trunki przeróżne zakupione. Warto więc pomyśleć, co z nich możemy wyczarować, aby zadbać o kolorowy, sylwestrowy zawrót głowy.

Oto moje propozycje pysznych koktajli sylwestrowych, niestety tym razem nie pochodzących z zeszycika Babci Gertrudy, lecz u nas rodzinnie wypróbowanych i oczywiście  nieco przeze mnie ulepszonych:)

Poncz cytrusowy

poncz cytrusowy

Składniki: butelka białego, półwytrawnego wina, kieliszek rumu, szklanka (250 ml) mocnej esencji z czarnej herbaty (z 3 torebek), szklanka soku ananasowego, szklanka cukru (najlepiej brązowego), owoce: kilka plasterków cytryny, kilka plastrów pomarańczy, kilka plastrów ananasa z puszki, pół laski wanilii.

Plastry owoców przekrojone na mniejsze kawałki (tak aby mieściły się potem do szklaneczek) układamy na dnie ozdobnego szklanego naczynia i zalewamy rumem.  Do garnuszka wlewamy wino wraz z sokiem ananasowym i esencją z herbaty. Podgrzewamy na małym ogniu dodając cukier i wanilię i mieszając wszystkie składniki. Zdejmujemy z ognia, gdy wino zacznie wrzeć i zalewamy mieszanką uprzednio przygotowane owoce. Poncz podajemy gościom lekko podgrzany, nalewając go łyżką wazową, do szklaneczek. Możemy oczywiście poncz podać także na zimno, wstawiając go wówczas odpowiednio wcześnie do lodówki i dodając kilkanaście kostek lodu.

Kruszon brzoskwiniowy

Składniki: Butelka wina musującego (w zależności od upodobań: wytrawnego, półsłodkiego lub słodkiego), puszka brzoskwiń w syropie, kilkanaście kostek lodu, kilka listków mięty.

Owoce kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy je na kilka godzin do zamrażalnika, tak aby sie zamroziły, wino chłodzimy. Gdy owoce są już zamrożone, wrzucamy je do blendera, dodajemy wino, kostki lodu, ja dodaję także trochę syropu z brzoskwiń i blendujemy na gęstą masę. Gotowy kruszon przelewamy do ozdobnmego naczynia, dodajemy listki mięty. Kruszon, ze względu na swoją konsystencję także nalewamy łyżką wazową.

Rozgrzewający mleczno-orzechowy

Składniki:  Szklanka spienionego mleka, kieliszek likieru orzechowego, 35 ml rumu, 10 ml miodu, 10 ml syropu cynamonowego lub imbirowego (ew. laska cynamonu lub plasterek świeżego imbiru).

Do wysokiej szklanki wlewamy spienione mleko i po kolei łączymy je z pozostałymi składnikami, całość dokładnie mieszając.

Mojito z piwem imbirowym lub szampanem

mojito-z-piwem

Składniki: 40 ml rumu, połowa limonki,  2 łyżeczki brązowego cukru, kilka listków mięty, piwo imbirowe lub szampan do dopełnienia, lód.

Limonkę kroimy w półksiężyce, wrzucamy do wysokiej szklank dodajemy listki mięty i  zasypujemy cukrem, ugniatając tak, by puściła sok.  Całość zalewamy rumem, dorzucamy kilka kostek lodu i dopełniamy piwem imbirowym lub winem musującym, delikatnie mieszamy.

White Russian

Składniki: 30 ml wódki, 20 ml likieru kawowego, kruszony lód, bita śmietana do dekoracji.

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, dekorujemy odrobiną bitej śmietany.

Życzę Wam wszystkim kochani szampańskiej zabawy sylwestrowej i Szczęśliwego Nowego Roku !!!