Nazywam ciasteczka imbirowe zimowymi, a właściwie jesienno-zimowymi, gdyż ich smak nieodmiennie kojarzy mi się właśnie z tą porą roku.  Nie tylko ze względu na ich cudowny  korzenny smak i aromat, ale też z powodów czysto praktycznych. Imbir bowiem posiada silne właściwości rozgrzewające, pobudza układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.  Dlatego zaleca się jego stosowanie w okresie wzmożonego występowania przeziębienia i grypy.

Ale koniec o chorobach, ciasteczka to przecież przede wszystkim uczta dla podniebienia.:)

 ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

Składniki: 15 dkg masła, 15 dkg mąki,  10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, pół łyżeczki startego imbiru, skórka otarta z cytryny.

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka. Otrzymaną masę łączymy z mąką, imbirem i skórką cytrynową, zagniatamy ciasto.

Ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5 cm, wykrawamy foremką ciastka, układamy na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce  i odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Pieczemy ok 15 minut w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku.

Smacznego